Osteocondroza coloanei cervicale

Acum practic nu mai există persoane cu vârsta peste 25 de ani care să nu aibă probleme cu coloana vertebrală. Una dintre cele mai frecvente patologii este afectarea vertebrelor gâtului, care, dacă nu este tratată, progresează inevitabil și provoacă pacientului din ce în ce mai mult disconfort.

Ce este osteocondroza

masaj la gat pentru osteocondroza cervicala

Osteocondroza coloanei cervicale este modificări degenerative-distrofice la nivelul articulațiilor și discurilor intervertebrale.

Odată cu progresia osteocondrozei cervicale, încep să apară următoarele simptome:

 • scăderea acuității vizuale și a auzului;
 • amorțeală a limbii;
 • cu o întoarcere ascuțită a gâtului, se întunecă în ochi, amețit;
 • în partea din spate a capului, se simte o durere palpitantă, care poate iradia către tâmple și coroană;
 • durere în coloana cervicală și umeri, tulburând pacientul chiar și în timpul somnului și agravată de mișcare sau efort;
 • gât rigid, mai ales dimineața;
 • presiune în stern;
 • dificultăți de respirație, senzație de lipsă de aer.

Datorită faptului că măduva spinării nu primește suficienți nutrienți, gama de mișcare, precum și sensibilitatea extremităților superioare și inferioare, scade semnificativ.

Cauzele osteocondrozei cervicale

Predispoziția la osteocondroză a gâtului este moștenită. În plus, cauzele comune ale dezvoltării patologiei sunt:

 • dieta dezechilibrata;
 • scolioză;
 • picioare plate;
 • VSD;
 • stres;
 • leziuni ale coloanei vertebrale și vânătăi;
 • activitate fizică excesivă;
 • reumatism;
 • stil de viata sedentar;
 • supraponderal.

Referinţă! Motivul principal pentru dezvoltarea osteocondrozei este o încălcare a metabolismului mineral, care poate fi asociată cu o deficiență de calciu sau o perturbare hormonală. Femeile se confruntă adesea cu această patologie în timpul sarcinii și menopauzei.

Diagnostic

Pentru a determina gradul de modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale, sunt utilizate următoarele metode de diagnostic:

 1. Ecografie Doppler a arterelor carotide și vertebrale. Vă permite să detectați vasele spasmodice, precum și o încălcare a alimentării cu sânge a creierului și a măduvei spinării.
 2. Audiografie pentru testarea funcționării organelor auditive.
 3. Ecografie.
 4. CT și RMN ale capului și ale coloanei cervicale. Se efectuează pentru a evalua zona leziunii, pentru a verifica poziția discurilor intervertebrale și pentru a detecta compresia măduvei spinării și a vaselor de sânge.
 5. Test de sange.
 6. Radiografie într-un stadiu incipient al patologiei.
 7. Electroneuromiografie care arată prezența inflamației, ciupirii și afectării nervilor.
 8. Scanare duplex a vaselor capului.

Referinţă! Toate aceste proceduri se fac cel mai convenabil într-un singur loc, unde diagnosticul se efectuează folosind echipamente moderne.

Care medic tratează

Dacă apar simptome de osteocondroză cervicală, nu puteți începe imediat tratamentul. În primul rând, ar trebui să faceți o întâlnire cu un neurolog. Specialistul va efectua un examen și apoi va îndruma pacientul către studiile necesare.

Important! Efectuarea terapiei manuale și a altor tipuri de tratament fără diagnostic preliminar amenință cu leziuni și agravarea problemelor existente.

Metode de tratament

Odată pus diagnosticul, pacientul poate continua tratamentul. Specialiștii de top lucrează în centrul de tratament și reabilitare, astfel încât probabilitatea de complicații este minimă.

Principala metodă de tratare a osteocondrozei gâtului este terapia manuală. Specialistul face un masaj care relaxează gâtul și umerii, readuce vertebrele și articulațiile în poziția lor naturală și lucrează pentru a normaliza fluxul limfatic și circulația sângelui.

Terapia manuală este adesea combinată cu exerciții terapeutice pentru tonifierea mușchilor gâtului. În plus, tratamentul medicamentos și fizioterapia sunt utilizate pentru a scăpa de patologie.

rezultate

Ca urmare a terapiei, terminațiile nervoase sunt eliberate de ciupituri, coloana vertebrală este stabilizată și durerea dispare sau se diminuează. Un chiropractor este capabil să îndrepte vertebrele și să mărească distanța dintre discurile deteriorate, eliminând astfel fricțiunea.

Important! Osteocondroza de 2 și 3 grade nu poate fi vindecată complet. Dar terapia și reabilitarea vor permite pacientului să restabilească cât mai mult posibil funcțiile afectate ale coloanei vertebrale.

Reabilitare și recuperare a stilului de viață

În centrul de tratament și reabilitare, se efectuează nu numai diagnosticul și tratamentul osteocondrozei cervicale, ci și măsurile de reabilitare. Pacientul părăsește centrul sănătos și gata să revină la modul de viață obișnuit cât mai curând posibil.

Reabilitarea vizează nu numai restabilirea funcționării coloanei vertebrale, ci și prevenirea deteriorării țesuturilor sănătoase. Programul este elaborat luând în considerare severitatea patologiei și prezența complicațiilor. Procedurile de fizioterapie, masajul, terapia cu exerciții fizice, aplicațiile cu nămol s-au dovedit bine. Dacă pacientul are încă simptome de patologie, i se prescrie blocarea medicamentelor.

Stil de viață cu osteocondroză cervicală

Pentru a evita recidiva bolii, trebuie urmate următoarele recomandări:

 • schimbați poziția corpului cel puțin la fiecare jumătate de oră;
 • nu ridicați o sarcină cu o greutate mai mare de 5 kg;
 • mersul mai mult, practicarea kinetoterapiei, înotul, Pilates;
 • este de preferat să nu folosiți o geantă, ci un rucsac;
 • când este sedentar, faceți pauze de zece minute în fiecare oră.

Important! Poziția corpului uman în timpul somnului este de o mare importanță. Trebuie să dormi pe spate, pe o saltea ortopedică de fermitate medie și o pernă ortopedică. În acest caz, capul și gâtul ar trebui să se întindă pe pernă, iar umerii să fie pe saltea.

Tratamentul osteocondrozei cervicale este cel mai eficient într-un stadiu incipient, deci nu ar trebui să amânați o vizită la un neurolog. Dar este posibil să opriți progresia bolii și să îmbunătățiți calitatea vieții indiferent de gradul de deteriorare a articulațiilor și a discurilor intervertebrale. Pentru aceasta, este important să nu pierdeți timpul și să urmați recomandările unui specialist.