Artroza genunchiului

Traumatologii ortopedici efectuează diagnosticare expertă (radiații, laborator), terapie conservatoare (medicamente, injecții intraarticulare, terapie PRP, tehnologii celulare ale medicinei regenerative etc. ) și tratament chirurgical de înaltă tehnologie al gonartrozei (artroză a articulației genunchiului) - artroscopie, endoproteză, osteotomie . . .

Gonartroza se observă la fiecare zecea persoană cu vârsta peste 55 de ani, la fiecare patru din acești pacienți, duce la handicap.

Până la 80% dintre pacienții cu artroză a genunchiului raportează o scădere a calității vieții.

Durata funcționării unei endoproteze moderne a articulației genunchiului la 10 ani după operație este de 99%, după 15 ani - 95%, după 20 de ani - 90%.

De ce apare artroza articulației genunchiului?

 • Cel mai adesea, cauza dezvoltării bolii o reprezintă leziunile la genunchi, în special cele repetate (afectarea meniscurilor, luxații, fracturi, hematoame etc. ).
 • Microtraumele repetate frecvent ale articulației acționează într-un mod similar în timpul antrenamentelor sportive, cu o muncă constantă „pe picioare".
 • Greutatea corporală în exces creează o sarcină axială crescută și distruge articulația.
 • Un proces degenerativ-distrofic în articulație poate apărea și după boli inflamatorii (artrită cu gută, psoriazis, artrită reumatoidă).
 • Bolile endocrine, modificările nivelurilor hormonale (de exemplu, menopauză), tulburările metabolice agravează modificările patologice ale articulației.

Principalele simptome ale articulației genunchiului

 • Cu gonartroză de 1 grad - în stadiul inițial al bolii, există dureri periodice în articulația genunchiului după exerciții (mers, alergare, în picioare mult timp), care dispare după odihnă. În acest stadiu, practic nu există deformări articulare, limitarea mobilității;
 • Treptat, durerile devin mai frecvente și mai grave, mai ales la urcarea și coborârea scărilor, precum și la începutul mersului după o lungă ședere (dureri de început);
 • Cu gonartroză, durerea de gradul 2 în genunchi devine constantă sub sarcină, dispare numai după o lungă odihnă, pacientul șchiopătând la mers;
 • La mișcare, apare o crăpătură în articulație. Raza de mișcare a articulației genunchiului este limitată (atunci când se îndoaie "până la capăt" există o durere ascuțită);
 • La examinarea zonei articulare, puteți observa umflături, deformări;
 • Cu DOA a articulației genunchiului de gradul 3, care corespunde unei gonartroze severe, durerea articulației deranjează chiar și în repaus, nu permite adormirea, gama de mișcare scade semnificativ, pacienții merg pe picioarele îndoite, există o deformare pronunțată a articulației genunchiului (picioare în formă de O sau în formă de X).
etapele de artroză a articulației genunchiului

Diagnostic

 • Intervievarea și examinarea de către un medic traumatolog-ortoped relevă semne tipice ale bolilor degenerative-distrofice ale articulației (durere la palpare, limitare a mobilității, crepitus, deformare, prezența revărsării articulare).
 • Se efectuează o examinare cu raze X a articulației genunchiului (se determină îngustarea spațiului articulației cu raze X, prezența osteofitelor, scleroza subcondrală), dacă este necesar, o tomografie computerizată a articulației.
 • Examinarea cu ultrasunete a articulației poate detecta subțierea cartilajului în articulație, modificări ale ligamentelor, mușchilor, țesuturilor moi din jurul articulației, revărsat inflamator în cavitatea articulară, modificări ale meniscurilor.
 • Informațiile cele mai exacte sunt furnizate de imagistica prin rezonanță magnetică a articulației genunchiului, care relevă modificări ale cartilajului și țesutului osos, ligamentelor, meniscurilor, membranei sinoviale, ceea ce face posibilă diferențierea artrozei post-traumatice a articulației genunchiului și a artritei, o tumoare proces.
 • Puncția de diagnostic și artroscopia articulației genunchiului, precum și examinarea de laborator a lichidului sinovial obținut în timpul procedurii, sunt utilizate pe scară largă în diagnosticul bolilor articulare.

Tratamentul gonartrozei

Tratamentul artrozei genunchiului depinde de stadiul bolii.

Conservator

injecție în articulația genunchiului

În primele etape ale DOA, este posibil un tratament conservator complex de succes, care vizează oprirea inflamației, refacerea cartilajului, eliminarea durerii, refacerea completă a funcției articulare:

 • Regim terapeutic și de protecție - este necesar să se limiteze sarcina pe articulație, pentru a asigura pacea.
 • Tratamentul conservator cu medicamente al gonartrozei:
  • utilizarea de analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, condroprotectori;
  • utilizarea locală a medicamentelor sub formă de unguente, geluri;
  • injecție intra-articulară injecție intra-articulară a unei combinații selectate individual de medicamente, care poate include agenți hormonali pentru ameliorarea rapidă a inflamației, preparate pe bază de acid hialuronic pentru completarea lichidului sinovial etc . ;
  • Terapia PRP - injecții intraarticulare de PRP (plasmă proprie bogată în trombocite).
 • Metode de medicină regenerativă - injecții intraarticulare de celule autologe ale fracției stromal-vasculare, celule - precursori ai țesutului cartilajului, obținuți din propriul țesut adipos.
 • Masaj, fizioterapie, terapie manuală.
 • Utilizarea obligatorie a terapiei fizice cu un set de exerciții care vizează îmbunătățirea circulației sângelui în articulație, creșterea intervalului de mișcare.

Chirurgical

tratamentul chirurgical al artrozei

Artroscopia genunchiului

Cu modificări pronunțate ale articulației (osteoartrita avansată, defecte traumatice), traumatologii ortopedici efectuează tratamentul chirurgical al artrozei articulației genunchiului folosind artroscopie (operații pe menisc, cartilaj, îndepărtarea „șoarecelui articular", sinovectomie etc. ).

Artroplastia genunchiului

Dacă alte metode de tratament sunt ineficiente, efectuăm artroplastia genunchiului folosind proteze moderne de la cei mai buni producători din lume. Este o modalitate fiabilă de a ușura pacientul de durere și de a restabili mobilitatea și o calitate decentă a vieții.

În timpul nostru, nu are rost să suportăm durerea și disconfortul din cauza durerilor articulare. Tehnologiile medicale moderne pot ajuta la artrozarea articulației genunchiului în aproape orice stadiu. Consultați-vă medicul și profitați de oportunitățile existente.