Osteocondroza coloanei cervicale

Osteocondroza coloanei cervicale este o afecțiune patologică în care apar modificări degenerative ale țesutului osos și al cartilajului.

Distrofia discurilor intervertebrale se poate dezvolta după 30 de ani, în timp ce până la vârsta de 40-45 de ani se observă că se usucă și se compactează.

În coloana vertebrală, există 7 vertebre cervicale, formate dintr-un corp, procese și un arc osos; în centrul vertebrei există o gaură în care se află măduva spinării. Elementele individuale ale coloanei vertebrale sunt interconectate prin intermediul discurilor intervertebrale formate din nucleu, inelul fibros și stratul intermediar - placa hialină (cartilajul). Vertebrele cervicale, având cea mai mică grosime a discului, se potrivesc strâns una cu cealaltă; mușchii din zona gâtului sunt destul de slab dezvoltați, ca urmare a cărora, cu efort regulat, poate apărea deplasarea discurilor, în care vasele și trunchiurile nervoase sunt comprimate.

Boala în dezvoltarea sa trece prin mai multe etape, în timpul cărora coloana vertebrală suferă modificări patologice:

etapele de dezvoltare a osteocondrozei

1 grad de osteocondroză

Se caracterizează prin apariția distrugerii discurilor intervertebrale. Se formează fisuri în inelul fibros, rezistența și elasticitatea discului este perturbată, înălțimea acestuia scade, din cauza căreia rădăcinile nervoase sunt comprimate. Apare o durere caracteristică dureroasă. Uneori, în stadiul 1 (preclinic), această durere poate fi absentă, iar osteocondroza apare cu disconfort moderat la nivelul gâtului.

2 grade de osteocondroză

Dacă osteocondroza de gradul 1 nu a fost tratată sau tratamentul nu a fost eficient, apare o afecțiune cronică, care este al doilea grad de osteocondroză. Durerea devine constantă, distrugerea și compactarea discului intervertebral continuă și duce la luxații minore ale vertebrelor cervicale. Cu osteocondroză cervicală în acest stadiu, se poate dezvolta sindromul căderii capului. Acest sindrom se caracterizează prin durere severă, iar persoana trebuie să mențină capul într-o poziție fixă pentru a reduce durerea.

3 grade de osteocondroză

Inelul fibros este aproape distrus, ceea ce duce la complicații ale osteocondrozei - proeminență (fuziune) a discului intervertebral sau a herniei intervertebrale. În stadiul 3 al osteocondrozei, intensitatea durerii poate scădea, deoarece țesutul cartilaginos afectat din discul intervertebral pur și simplu nu mai există, ceea ce înseamnă că nu există o sursă de durere, dar ciupirea rădăcinilor nervoase rămâne, astfel încât durerea există nu pleca complet.

Cauzele osteocondrozei cervicale

Odată cu înaintarea în vârstă, nucleul discului intervertebral își pierde rezervele de umiditate și, de asemenea, devine mai puțin elastic. Deoarece metabolismul încetinește semnificativ după 50 de ani, procesele de regenerare din discuri cu un aport slab de sânge se opresc. La o vârstă fragedă, hipodinamia joacă rolul principal în apariția osteocondrozei în coloana cervicală - un stil de viață pasiv, absența unei activități fizice organizate corespunzător.

Factorii care contribuie la tulburările circulatorii în vertebrele cervicale și spațiul intervertebral sunt:

 • condus mult timp cu o mașină;
 • lucrul la computer, așezat mult timp în orice poziție;
 • ridicarea regulată a greutăților;
 • condiții de lucru care implică mișcări bruște, rotirea gâtului;
 • încălcarea posturii;
 • leziuni la nivelul gâtului și capului;
 • deplasarea discului ca rezultat al antrenamentului sportiv;
 • supraponderal, ducând la o încărcare mare pe discurile intervertebrale și disfuncție a coloanei cervicotoracice;
 • abuz de alcool, fumat, dietă nesănătoasă (datorită unui efect dăunător asupra proceselor metabolice); stres;
 • hipotermie a gâtului (de exemplu, în absența unei eșarfe în timpul unei perioade reci);
 • dormind pe perne înalte sau prea moi;
 • ereditate (antecedente familiale de boli ale coloanei vertebrale).

Simptomele frecvente ale osteocondrozei gâtului pot include:

 • amețeli, durere asemănătoare migrenei în cap (acută), precum și durere plictisitoare, apăsătoare la nivelul gâtului (cervicalgie), care poate crește odată cu mișcarea capului;
 • lumbago (durere ascuțită care se extinde la spate sau braț);
 • senzație de arsură în spate, inimă;
 • rigiditate a gâtului, brațelor (în special a mâinilor);
 • diminuarea mobilității și amorțirea gâtului dimineața;
 • o senzație palpitantă în partea din spate a capului;
 • întuneric temporar în ochi, zgomot în canalul urechii, uneori leșin;
 • îngroșarea pielii în coloana vertebrală datorită proliferării țesutului conjunctiv.

Diagnostic

Cel mai adesea, diagnosticul medicului sună ca „osteocondroză a coloanei cervicale de gradul 2". De ce imediat al doilea? Faptul este că gradul I nu poate fi diagnosticat din cauza simptomelor prea slabe. În timpul unei examinări preliminare, medicul determină cât de mult este afectată coloana vertebrală. Pentru aceasta, pacientul este examinat în diferite poziții: în poziție orizontală, așezat, în picioare, înclinat. Prin numărarea vertebrelor, specialistul este ghidat de normele anatomice și determină gradul de osteocondroză a coloanei cervicale. Examinarea nu se limitează la examinarea vizuală - deformarea coloanei vertebrale este ușor palpabilă manual. Palparea face posibilă determinarea localizării durerii și a forței tensiunii mușchilor paravertebrali. Cu toate acestea, pentru ca tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale cervicale să-i aducă rezultatele pozitive, este necesar să se supună unui examen hardware. Tomografie computerizată, raze X, imagistică prin rezonanță magnetică - toate aceste metode fac diagnosticul perfect precis și vă permit să alegeți metoda optimă de tratament.

Tratament

Cum se vindecă osteocondroza coloanei cervicale? Aceasta este formularea greșită a întrebării, mai corect - cum se tratează osteocondroza coloanei cervicale, deoarece este complet imposibil să se vindece osteocondroza. Dar este foarte posibil să opriți procesul de distrugere a țesutului cartilajului, a discurilor intervertebrale, să scăpați de durere și disconfort. Dar acest lucru este posibil numai dacă tratamentul a fost început într-un stadiu incipient al bolii. Prin urmare, este atât de important să consultați un medic în timp util.

Tratamentul osteocondrozei coloanei cervicale trebuie să fie cuprinzător.

Regimul de tratament poate fi prezentat după cum urmează:

 • medicamente din grupul AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) pentru ameliorarea inflamației;
 • antispastice - pentru ameliorarea spasmului;
 • analgezice;
 • Vitamine B;
 • reflexoterapie;
 • exerciții de fizioterapie (terapie cu exerciții) - elimină durerea și inflamația;
 • masaj terapeutic - reface aportul de sânge, ameliorează tensiunea;
 • acupunctura si presopunctura.

Dar cea mai importantă metodă de tratare a osteocondrozei cervicale este activitatea fizică dozată.

Prevenirea bolilor

Pentru a preveni dezvoltarea osteocondrozei cervicale, se recomandă:

 1. atunci când lucrați sedentar, asigurați-vă că faceți pauze de cinci minute la fiecare oră, evitați stresul pe gât,
 2. nu efectuați mișcări bruște ale capului, nu monitorizați postura,
 3. evita hipotermia,
 4. exercițiu, înot, mâncați bine,
 5. somnul trebuie să fie pe o saltea fermă și pe o pernă joasă: unghiul de flexie a gâtului nu trebuie să depășească 15 grade,
 6. după 25 de ani, evitați încărcăturile de șoc pe coloana vertebrală (sărituri, alergare).